De 5 grote steden zetten kunstvakdocenten in tegen het lerarentekort

Goed nieuws voor de basisscholen in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Almere, de 5 steden waar het lerarentekort het hoogste is.

Minister Slob in de Telegraaf “Alleen de schoolbesturen uit de vijf grote steden krijgen de ruimte voor de bijzondere weekindeling. Voorwaarde is dat de invallers geen kernvakken geven. Dat gaat om rekenen en taallessen. Daarnaast moet de medezeggenschapsraad akkoord zijn gegaan met de noodgreep…. Het kabinet trekt in totaal de komende vier jaar 116 miljoen euro uit om de problemen door het lerarentekort aan te pakken.”

Op deze wijze komt er ruimte vrij om externen binnen de school te plaatsen. In het nieuws laat men zich vrij negatief uit over het voor de klas zetten van externen. Wij zien dit echter juist als een verrijking. Je kunt externen inzetten op een specifiek vakgebied waarin zij meer gespecialiseerd zijn dan de groepsleerkracht. Je haalt deskundigheid in huis! Nederland beschikt over vele HBO-kunstacademies met docentenopleidingen. De studenten van de docentenopleiding hebben d.m.v. stages veel ervaring opgedaan met de jeugd. Binnen Theatermakerij STORM (TM-STORM) werken docenten met een vierjarige opleiding genoten, velen op het gebied van docent theater of docent dans met 1e en 2e graads lesbevoegdheid. Een aantal docenten werkt al vanaf het begin (1-11-2010) bij TM-STORM en hebben 10 jaar leservaring opgedaan. Zij zijn daarom uitstekend inzetbaar binnen de basisschool. Hun kunstlessen kunnen van betekenis zijn op het gebied van groepsdynamica, samenwerken en durven doen (zonder prestatiedrang). Zo kan er in onveilige klassen gewerkt worden aan elkaar beter durven te vertrouwen of het inzetten van je stem en lichaam om stevig voor de groep te staan. Door middel van speloefeningen draagt dit bij aan de persoonlijke groei van de kinderen. Hoe leuk is het als je een middag in de week de tijd hebt om aan de musical voor groep 8 te werken! Een mooi besluit van Minster Slob vol nieuwe mogelijkheden voor het onderwijs.

Wit u ook de werkdruk verlagen door kunstvakdocenten in te zetten, om te voorkomen dat klassen naar huis gestuurd worden? Deel dit bericht dan met uw directie, zodat zij kunnen overleggen met het schoolbestuur. TM-STORM denkt graag met u mee over de mogelijkheden.

Bronnen:

Niels Wolfkamp
Theatermakerij STORM

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gevonden
wat je zocht?

Wij denken graag met je mee. Bel 030-879 2 879 of laat hieronder een bericht voor ons achter.