Dagproject Ridders van de ronde tafel

In het schoolproject ‘Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel‘ worden drie Arthurverhalen uitgespeeld. Met elkaar geven ze een goed beeld van het totaal aan Arthurverhalen.  De verhalen worden door de klassenleerkrachten voorgelezen of verteld. Daarna gaan alle groepen met de vakdocent drama aan het werk.

De leerlingen verzamelen hun attributen – en/of maken onderdelen daarvan zelf, in een extra beeldende les. Theatermakerij STORM zorgt voor eenvoudige kostuums die de riddersfeer ‘af’ maken. Tot besluit komen alle scènes samen in een feestelijke eindpresentatie voor publiek. De presentatie duurt zo’n 45 minuten.

In het kort

Arthurverhalen

De Arthurverhalen uit de Middeleeuwen vormen tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor schrijvers, filmers en beeldend kunstenaars. Al in de Middeleeuwen zelf werden de verhalen in heel Europa opgepikt in de literatuur en ze veroorzaakten het ontstaan van een nieuw genre. Ook in onze streken werden veel Arthurverhalen verteld en geschreven.

Arthurverhalen zijn op de eerste plaats erg spannend. Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel trekken er keer op keer op uit en bevechten boze ridders, heksen, tovenaars en vuurspuwende draken. De verhalen zijn dus sprookjesachtig en vol van tovenarij. Arthur en de ridders worden vaak bedreigd door magische krachten. Maar gelukkig is daar ook Merlijn de tovenaar, die zijn tovenarij louter ten goede aanwendt.

Op de derde plaats zijn de verhalen doortrokken van een romantisch idealisme. De ridders zijn weliswaar vechtjassen, maar ze vechten alleen maar voor de goede zaak. Ze hebben een dure eed gezworen en een belangrijk deel van de verhalen draait om de taken waartoe die eed de ridders verplicht. De zoektocht naar de graal is hiervan de ultieme uitwerking; het komt er immers op neer dat alleen een moreel perfecte ridder in staat zal zijn de graal te vinden.

De oorspronkelijke Arthurverhalen zijn meer dan 900 jaar oud. Ze stammen daarmee uit een tijd die totaal van de onze verschilt en dat betekent dat niet alles voor ons meteen begrijpelijk is. De verhalen roepen vragen op, die niet altijd worden beantwoord.

Kerndoelen basisonderwijs

In de dramalessen en de presentatie Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel komen de volgende kerndoelen aan bod:

  • Nederlands; De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

  • Oriëntatie op jezelf en de wereld; De leerlingen leren over kenmerkende aspecten van de volgende tijdvakken: jagers en boeren; Grieken en Romeinen; monniken en ridders; steden en staten; ontdekkers en hervormers; regenten en vorsten; pruiken en revoluties; burgers en stoommachines; wereldoorlogen en holocaust; televisie en computer.

  • Kunstzinnige vorming;  De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om ermee te communiceren. De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren. De leerlingen verwerven enige kennis over, en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.
Praktische info
Geschikte lokatie
Speelzaal / gymzaal
Max. aantal klassen
8 klassen
Educatiepakket
Lesbrief met creatieve opdrachten ter voorbereiding
Lesideeën
Pinterest
Kosten
Prijs op aanvraag
Kan ik je helpen?

Overleg met onze specialist!
Bel 030 – 879 2 879 of stuur een bericht.

Soortgelijke projecten
Enthousiast geworden?

Bel 030 – 879 2 879 of laat hieronder een bericht achter. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Weet u al precies wat u wilt? Vul dan het offerte-aanvraag formulier in, zodat wij direct voor u een aanbod op maat kunnen maken.

Gevonden
wat je zocht?

Wij denken graag met je mee. Bel 030-879 2 879 of laat hieronder een bericht voor ons achter.